Apple onthult iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max – meer Pro dan ooit (2024)

opent in nieuw venster

PERSBERICHT 15 september 2021

Het meest geavanceerde pro-camerasysteem ooit op een iPhone; Super Retina XDR-display met ProMotion; een batterij die véél langer meegaat; de A15Bionic-chip, de snelste chip in een smartphone; geavanceerde 5G en nog veel meer

iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max, de meest professionele iPhone-reeks ooit, introduceren geheel nieuwe camerahardware, een intelligent scherm met ProMotion, de beste grafische prestaties ooit op iPhone en een verbazingwekkende batterijduur.

CUPERTINO, CALIFORNIË Apple heeft vandaag iPhone13Pro en iPhone13 ProMax onthuld, die de grenzen van de mogelijkheden van smartphones verleggen. Beide modellen zijn van binnen en buiten opnieuw ontworpen. Zo zijn ze uitgerust met een compleet nieuw Super Retina XDR-display met ProMotion. Dit heeft een adaptieve refresh-rate van maximaal 120Hz, waardoor het scherm nog aanraakgevoeliger is en dus sneller reageert. Het pro-camerasysteem krijgt zijn grootste vooruitgang ooit met nieuwe ultragroothoek-, groothoek- en telefotocamera's die verbluffende foto's en video maken, mogelijk gemaakt door de ongeëvenaarde prestaties van A15 Bionic, krachtiger dan de toonaangevende concurrentie. Deze technologieën bieden ongekend nieuwe fotografiemogelijkheden voor een iPhone. Denk aan macro-fotografie met de nieuwe ultragroothoekcamera en een tot 2,2x beter resultaat bij weinig licht met de nieuwe groothoekcamera. Met nieuwe computationele fotografiefeatures als Fotografische stijlen personaliseer je de uitstraling van foto’s in de Camera-app en beide modellen beschikken nu over Nachtmodus op alle camera’s. Wat video betreft wordt een gigantische sprong vooruit gemaakt met de Filmmodus. Deze zorgt voor mooie scherptediepte-overgangen, macrovideo, -timelapse en -slowmotion en nog betere prestaties bij weinig licht. Beide modellen bieden complete workflows voor professionals in Dolby Vision en voor het eerst ook in ProRes (alleen beschikbaar op iPhone). iPhone13Pro en iPhone13 ProMax zijn verder voorzien van 5G met meer banden voor een beter bereik, een batterij die langer meegaat dan ooit in een iPhone (iPhone13 ProMax) en Ceramic Shield aan de voorkant, dat sterker is dan welk ander smartphoneglas ook. Verder zijn ze verkrijgbaar in een nieuwe opslagcapaciteit van 1TB.

iPhone13Pro en iPhone13 ProMax zijn verkrijgbaar in vier prachtige kleuren: grafiet, goud, zilver en Sierra Blue.

iPhone13Pro en iPhone13 ProMax zijn verkrijgbaar in vier prachtige kleuren: grafiet, goud, zilver en de nieuwe kleur Sierra Blue. Bestellen kan al vanaf vrijdag 17september, waarna ze vanaf vrijdag 24september leverbaar zijn.

“iPhone13Pro en iPhone13 ProMax zijn de meest Pro uitvoeringen van de iPhone ooit, met de grootste innovaties in ons camerasysteem, de beste batterijduur in een iPhone ooit en de beste prestaties van alle smartphones, waarmee iPhone naar een hoger plan wordt getild en ongelooflijke ervaringen mogelijk worden die tot nu toe ondenkbaar waren”, aldus Greg Joswiak, Senior Vice President Worldwide Marketing bij Apple. “Het nieuwe pro-camerasysteem biedt nog meer professionele fotografiemogelijkheden, zoals betere zoom op de telelens, macro-fotografie, Fotografische stijlen, de Filmmodus en ProRes- en Dolby Vision-video. Het Super Retina XDR-display met ProMotion is ons beste display ooit. Het reageert slim op de content op het scherm en biedt geweldige grafische prestaties die perfect zijn voor elke manier van kijken.

Het pro-camerasysteem op iPhone13Pro en iPhone13 ProMax heeft een compleet nieuwe ultragroothoekcamera met autofocus, waardoor macro-fotografie standaard mogelijk is. Het systeem heeft verder een nieuwe groothoekcamera en een nieuwe telelenscamera met 3xoptische zoom.

De meest geavanceerde camera’s ooit op een iPhone

Het camerasysteem is voorzien van nieuwe sensoren en lenzen op alledrie de camera’s die naadloos met iOS15 werken en op de nieuwe beeldsignaalprocessor (ISP) in de A15Bionic-chip draaien, voor betere ruisonderdrukking en tonemapping. Daarmee hebben de iPhone13Pro-modellen het beste camerasysteem ooit op een iPhone. De compleet nieuwe groothoekcamera heeft een grotere sensor met 1,9-µm pixels, de grootste ooit op een iPhone. Dat zorgt voor minder ruis en een kortere sluitertijd, waarmee je ongeacht de hoeveelheid licht nog gedetailleerdere foto’s neemt. In combinatie met het grotere diafragma van ƒ/1.5 biedt de groothoekcamera op iPhone13Pro en iPhone13 ProMax een enorme verbetering in situaties met weinig licht: tot 2,2x in vergelijking met iPhone12Pro en bijna 1,5x in vergelijking met iPhone12 ProMax. Op beide modellen is OIS (optische beeldstabilisatie met sensorverschuiving) beschikbaar, uniek voor iPhone. OIS stabiliseert de sensor in plaats van de lens, met gelijkmatige foto’s en stabiele video’s als resultaat, ook als een gebruiker niet zo’n vaste hand heeft.

De nieuwe ultragroothoekcamera heeft een veel groter diafragma van ƒ/1.8 en een nieuw autofocussysteem dat een 92% beter resultaat geeft bij weinig licht, zodat foto’s helderder en scherper worden. Dankzij het nieuwe lensontwerp, de autofocusfeature (voor het eerst in de ultragroothoekcamera op iPhone) en de geavanceerde software wordt ook iets mogelijk op iPhone dat voorheen ondenkbaar was: macro-fotografie. Dit houdt in dat gebruikers scherpe en verbluffend mooie foto’s kunnen maken waarop voorwerpen veel groter lijken dan ze in het echt zijn. Ze worden bij een brandpuntsafstand van minimaal 2cm opgeblazen. Deze macro-functionaliteit kan ook bij video worden toegepast, zelfs bij slowmotion en timelapse. iPhone13Pro en iPhone13 ProMax zijn ook nog voorzien van een nieuwe 77-mmtelelenscamera waarmee je alles van dichterbij kunt filmen en fotograferen. Dankzij de 3xoptische zoom (dus in totaal 6xoptische zoom met het hele camerasysteem) maak je nog klassiekere portretfoto’s.

De gloednieuwe camerafeatures van iPhone13Pro en iPhone13ProMax worden mogelijk gemaakt door de snellere Neural Engine in de A15Bionic-chip, een nieuwe ISP en innovaties op het gebied van computationele fotografie. Met Fotografische stijlen kunnen gebruikers elke foto naar hun hand zetten en tegelijkertijd blijven profiteren van Apple’s meervoudige beeldbewerking. De vooraf ingestelde en aanpasbare voorkeuren kun je toepassen op zowel onderwerpen als scènes. En in tegenstelling tot eenvoudige filters zijn ze slim genoeg om op verschillende onderdelen van de foto de juiste aanpassingen te maken. Zo weet je zeker dat ieder element, waaronder huidstinten, goed tot zijn recht komt. Voor het eerst is de Nachtmodus beschikbaar op alle camera’s op iPhone13Pro en iPhone13 ProMax, dus ook op de telelenscamera. Slimme HDR4 zorgt voor verbeterde kleuren, contrasten en belichting per onderwerp, ook in groepsfoto’s of bij weinig licht. Daardoor komen beelden nog meer tot leven. iPhone13Pro en iPhone13 ProMax beschikken ook over populaire features als Deep Fusion, Apple ProRAW en Portretmodus met Portretbelichting.

Dankzij de A15Bionic-chip kunnen gebruikers met Fotografische stijlen elke foto naar hun hand zetten. Ze passen daarmee hun persoonlijke voorkeuren qua tint, warmte en levendigheid toe terwijl belangrijke elementen (zoals huidtinten) ongemoeid blijven.

Een gigantische sprong vooruit voor video op een smartphone

Na uitgebreid cinematografisch onderzoek en dankzij slim gebruik van ‘focus veranderen’ kan iPhone in de Filmmodus video-opnamen van mensen, huisdieren en voorwerpen maken met schitterend diepte-effect en automatische focuswisselingen. Zo kan iedereen opnamen maken van bioscoopkwaliteit, zelfs als je geen professionele filmmaker bent. Voor maximale creativiteit kan de focus zowel tijdens het filmen als daarna worden aangepast. Bovendien kunnen gebruikers in de Foto’s-app en iMovie voor iOS (en binnenkort ook in iMovie voor macOS en Final Cut Pro) de mate van bokeh-effect instellen.1 Daarmee is deze productlijn de enige waarbij je zelfs na het filmen het diepte-effect nog kunt regelen. Dankzij de A15Bionic-chip en geavanceerde algoritmen met machine learning kun je met de Filmmodus in Dolby Vision HDR filmen.

iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max introduceren ook ProRes,2 een geavanceerde videocodec die veel wordt gebruikt als het uiteindelijke leveringsformaat voor commercials, speelfilms en uitzendingen, om een hogere kleurgetrouwheid en minder compressie te bieden.3 Deze veelzijdige nieuwe workflow voor professionals is mogelijk dankzij de nieuwe camerahardware, geavanceerde video-encoders en -decoders in de A15Bionic-chip en flashopslag. iPhone is de enige smartphone ter wereld waarop een complete workflow kan worden uitgevoerd: opnemen, monteren en delen in Dolby Vision of ProRes.

In de Filmmodus kunnen gebruikers in video’s mooie focusovergangen toepassen en op de achtergrond het bokeh-effect toevoegen. Zo komen hun creatieve projecten en dierbare herinneringen dynamischer over.

A15Bionic-chip met 5-core GPU voor de beste prestaties in zijn soort

De A15Bionic-chip in de iPhone13Pro-modellen is nog geavanceerder, met een indrukwekkende power en efficiency. Dankzij deze chip zijn nieuwe display-, camera- en videofeatures mogelijk die voorheen ongekend waren op iPhone. Met 5-nanometertechnologie heeft de A15 Bionic - de snelste chip in een smartphone - een nieuwe 5-core GPU in de Pro-reeks die de snelste grafische prestaties in elke smartphone biedt, tot 50 procent sneller dan de toonaangevende concurrentie, ideaal voor video apps, high-performance gaming en een hele reeks nieuwe camerafuncties. De nieuwe 6-core CPU met twee high-performance-cores en vier high-efficiency-cores is tot wel 50% sneller dan zijn concurrenten. Zware taken kan hij soepel en efficiënt verwerken. Een nieuwe 16-core Neural Engine die 15,8 biljoen bewerkingen per seconde kan uitvoeren, maakt nog snellere machine learning-berekeningen mogelijk voor app-ervaringen van derden, evenals functies zoals Live Text in Camera met iOS 15. En belangrijke verbeteringen aan de ISP van de volgende generatie zorgen voor verbeterde ruisonderdrukking en tonemapping.

Super Retina XDR met ProMotion: een helderder display dat sneller reageert

iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max introduceren het meest geavanceerde scherm ooit op de iPhone, Super Retina XDR met ProMotion, met ondersteuning voor een adaptieve verversingssnelheid van 10 Hz tot 120 Hz, voor snelle framesnelheden wanneer gebruikers dat nodig hebben en een langere levensduur van de batterij wanneer dat niet het geval is . Aangeboden in zowel 6,1-inch als 6,7-inch formaten, 4 maakt het intelligente nieuwe scherm gebruik van een efficiënter OLED-paneel, nieuwe display-engine van A15 Bionic, snellere GPU-prestaties, always-on touch-coprocessor en is aangepast ontworpen om te werken met iOS 15, waardoor gebaren, animaties en activiteiten zoals gameplay sneller en responsiever aanvoelen. Met een helderheid die in de buitenlucht tot wel 25% groter is (1000nits), is dit het helderste display ooit op een iPhone. De resolutie, de kleuren en het contrast zijn dan ook geweldig, of je nu door een eenvoudige webpagina scrolt of een HDR-video bekijkt.

iPhone13Pro en iPhone13 ProMax hebben een nog helderder en slimmer Super Retina XDR-display met ProMotion, met een adaptieve refresh-rate tot 120Hz.

Van binnen en buiten opnieuw ontworpen, duurzaam design en een batterij die véél langer meegaat

De nieuwe Pro-modellen hebben een mooi design met platte randen dat van hoogwaardige materialen is gemaakt. De band bijvoorbeeld is van roestvrij chirurgisch staal. De elegante afwerking is kras- en roestbestendig en de achterkant is van getextureerd matglas. Beide modellen zijn verkrijgbaar in vier verbluffende kleuren waaronder de nieuwe kleur Sierra Blue, waarbij verschillende lagen metallic keramiek op nanometer-niveau op het oppervlak zijn aangebracht, voor een schitterende afwerking die tegen een stootje kan. iPhone13Pro en iPhone13ProMax worden aan de voorkant beschermd door Ceramic Shield. Dit is exclusief voor iPhone en is sterker dan welk ander smartphoneglas ook. Daarmee is hij steviger en beter tegen een val bestand. Het TrueDepth-camerasysteem aan de voorkant neemt 20% minder ruimte in beslag en beide modellen hebben een groter beeldgebied op het display. Ook zijn ze nog altijd voorzien van allerlei innovatieve technologieën, waaronder FaceID, de veiligste vorm van gezichtsherkenning op een smartphone. Het camerasysteem aan de achterkant heeft een nieuw design met rondom elke lens van saffierkristal een elegante rand van roestvrij staal. Daarnaast zijn de Pro-modellen zo ontworpen dat het geen probleem is als je er in het dagelijks leven iets op morst, dankzij de toonaangevende waterbestendigheidsnorm IP68.5

Aan de binnenkant zorgen A15 Bionic, energiezuinigere componenten, een grotere batterij en stroomoptimalisaties die mogelijk worden gemaakt door de nauwe integratie van hardware en software, voor een verbazingwekkende batterijduur van een hele dag6 voor beide Pro-modellen, met iPhone 13 Pro Max biedt de langste batterijduur ooit in een iPhone. iPhone13Pro houdt het per dag tot 1,5uur langer vol dan iPhone12Pro en iPhone13 ProMax houdt het per dag tot 2,5uur langer vol dan iPhone12 ProMax.

iPhone13Pro en iPhone13ProMax zijn gemaakt met hoogwaardige materialen, zijn ontzettend sterk en worden aan de voorkant beschermd door Ceramic Shield (exclusief voor iPhone).

5G-snelheid op nog meer plaatsen

De wereld gaat snel over op 5G en iPhone biedt een geavanceerde 5G-ervaring, waardoor de manier waarop gebruikers verbinding maken, content delen en ervan genieten verandert. Het aangepaste hardware-ontwerp in de iPhone 13 Pro-reeks bevat meer 5G-banden, waardoor het op meer plaatsen op 5G kan werken voor meer dekking en prestaties.7 Tegen het einde van 2021 zal de ondersteuning voor 5G op iPhone wereldwijd verdubbelen, met meer dan 200 providers wereldwijd in 60 landen en regio's. Daarmee kunnen gebruikers profiteren van onder meer video’s van hogere kwaliteit op hun favoriete platforms, interactievere gameplay in multiplayergames en snellere up- en downloadsnelheden. Met SharePlay8 op 5G in iOS15 kun je content delen als nooit tevoren: kijk samen met je vrienden precies tegelijk dezelfde HDR-films en -tv-programma’s, gewoon in FaceTime. En dankzij de slimme databesparingsmodus gaat iPhone automatisch over op LTE als je geen 5G-snelheid nodig hebt. Daarmee gaat de batterij langer mee.

Geleverd met iOS15

iOS 15 verbetert de iPhone-ervaring met nieuwe manieren om verbonden te blijven en krachtige functies die gebruikers helpen focussen, ontdekken en doen meer met intelligentie op het apparaat. FaceTime-gesprekken komen natuurlijker over dankzij ruimtelijke audio en de nieuwe Portretmodus, nieuwe functies in Focus voorkomen dat je afgeleid raakt, de meldingen hebben een ander jasje gekregen en Livetekst maakt gebruik van on-device machine learning om tekst op foto’s te herkennen en stelt vervolgens acties voor. Je ontdekt de wereld op een prachtig nieuwe manier in Apple Kaarten, waarin je in 3D door de stad kunt rijden. En dankzij de AR-weergave weet je ook te voet precies welke kant je op moet. De Weer-app heeft nu schermvullende kaarten en een verbeterde grafische weergave, in Wallet kun je je huissleutels kwijt, en dankzij nieuwe privacyregelaars in Siri, Mail en andere features blijven je gegevens gewoon van jou.9

iPhone en hetmilieu

iPhone13Pro en iPhone13 ProMax zijn zo ontworpen dat ze een minimale impact op het milieu hebben. Zo gebruiken we in magneten als voor MagSafe alleen gerecyclede zeldzame aardmetalen en bij het solderen van het moederbord wordt 100% gerecycled tin gebruikt, net als voor het eerst ook bij het solderen van de batterijmanagementunit. Daarnaast is het goud op de beplating van het moederbord en de bedrading van de camera’s aan de voor- en achterkant bij beide modellen 100% gerecycled. Dankzij een vernieuwde verpakking is het plastic omhulsel niet meer nodig, waarmee we 600ton aan plastic besparen en we dichter bij ons doel komen om in 2025 helemaal geen plastic meer in onze verpakkingen te gebruiken.

De bedrijfsvoering van Apple zelf is al CO₂‑neutraal. Het plan is nu om de uitstoot in 2030 over de gehele linie op nul te laten uitkomen, dus vanaf de productie door onze toeleveranciers tot aan het moment dat onze producten aan het einde van hun levenscyclus komen. Dit betekent dat elk verkocht Apple-apparaat, van de fabricage van componenten, de assemblage, het transport, het gebruik door de klant, het opladen tot en met de recycling en het terugwinnen van materiaal, 100 procent CO2-neutraal zal zijn.

Prijzen en verkrijgbaarheid

  • iPhone13Pro en iPhone13 ProMax zijn verkrijgbaar in de kleuren grafiet, goud, zilver en Sierra Blue met een capaciteit van 128GB, 256GB, 512GB en de nieuwe optie van 1TB.
  • In Australië, Canada, China, Duitsland, India, Japan, het VK, de VS en ruim 30andere landen en regio’s kun je iPhone13Pro en iPhone13 ProMax vanaf vrijdag 17september 5:00uur PDT (14:00uur Nederlandse tijd) alvast bestellen. Vanaf vrijdag 24september zijn ze leverbaar.
  • Klanten kunnen een iPhone 13 Pro krijgen voor € 1159 vóór inruiltegoed, en iPhone 13 Pro Max voor € 1259 vóór inruiltegoed via apple.com/store/nl, in de Apple Store-app en op Apple Store-locaties.10
  • iPhone13Pro en iPhone13ProMax zijn ook verkrijgbaar bij erkende Apple resellers en bepaalde providers.
  • Klanten in de VS kunnen zich tot 21.00 uur PDT voorbereiden op pre-orders voor iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max op donderdag 16 september door apple.com/store/nleen bezoek te brengen of de Apple Store-app te gebruiken.
  • iOS15 is vanaf maandag 20september beschikbaar als gratis software-update.
  • De nieuwe leren kaarthouder met MagSafe voor iPhone biedt ondersteuning voor ‘Zoek mijn’, waarmee gebruikers een melding krijgen met de laatst bekende locatie als de kaarthouder van iPhone losraakt. De leren kaarthouder met Magsafe voor iPhone sluit aan op de nieuwe MagSafe-hoesjes in leer en silicone en een doorzichtig MagSafe-hoesje, die vanaf vandaag te bestellen zijn.
  • Klanten kunnen besparen op iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max door ze rechtstreeks in de Apple Store online of in een Apple Store in te ruilen. Onderworpen aan bepaalde voorwaarden. Voor de voorwaarden en meer details zieapple.com/shop/buy-iphone/carrier-offers.
  • Apple biedt zijn klanten online en in de Stores verschillende services die uniek zijn voor Apple. Met persoonlijke ondersteuning en advies van Apple-specialisten, handige bezorg- en ophaalopties, gratis gravure en speciale manieren om te besparen met aanbiedingen van vervoerders en geweldige inruilwaarden, zorgt Apple ervoor dat Apple-producten het beste kunnen worden gekocht bij Apple Store-locaties enapple.com/store/nl.
  • Tekst van dit artikel

    15 september 2021

    PERSBERICHT

    Apple onthult iPhone13Pro en iPhone13 ProMax – meer Pro dan ooit

    Het meest geavanceerde pro-camerasysteem ooit op een iPhone; Super Retina XDR-display met ProMotion; een batterij die véél langer meegaat; de A15Bionic-chip, de snelste chip in een smartphone; geavanceerde 5G en nog veel meer

    CUPERTINO, CALIFORNIË Apple heeft vandaag iPhone13Pro en iPhone13 ProMax onthuld, die de grenzen van de mogelijkheden van smartphones verleggen. Beide modellen zijn van binnen en buiten opnieuw ontworpen. Zo zijn ze uitgerust met een compleet nieuw Super Retina XDR-display met ProMotion. Dit heeft een adaptieve refresh-rate van maximaal 120Hz, waardoor het scherm nog aanraakgevoeliger is en dus sneller reageert. Het pro-camerasysteem krijgt zijn grootste vooruitgang ooit met nieuwe ultragroothoek-, groothoek- en telefotocamera's die verbluffende foto's en video maken, mogelijk gemaakt door de ongeëvenaarde prestaties van A15 Bionic, krachtiger dan de toonaangevende concurrentie. Deze technologieën bieden ongekend nieuwe fotografiemogelijkheden voor een iPhone. Denk aan macro-fotografie met de nieuwe ultragroothoekcamera en een tot 2,2x beter resultaat bij weinig licht met de nieuwe groothoekcamera. Met nieuwe computationele fotografiefeatures als Fotografische stijlen personaliseer je de uitstraling van foto’s in de Camera-app en beide modellen beschikken nu over Nachtmodus op alle camera’s. Wat video betreft wordt een gigantische sprong vooruit gemaakt met de Filmmodus. Deze zorgt voor mooie scherptediepte-overgangen, macrovideo, -timelapse en -slowmotion en nog betere prestaties bij weinig licht. Beide modellen bieden complete workflows voor professionals in Dolby Vision en voor het eerst ook in ProRes (alleen beschikbaar op iPhone). iPhone13Pro en iPhone13 ProMax zijn verder voorzien van 5G met meer banden voor een beter bereik, een batterij die langer meegaat dan ooit in een iPhone (iPhone13 ProMax) en Ceramic Shield aan de voorkant, dat sterker is dan welk ander smartphoneglas ook. Verder zijn ze verkrijgbaar in een nieuwe opslagcapaciteit van 1TB.

    iPhone13Pro en iPhone13 ProMax zijn verkrijgbaar in vier prachtige kleuren: grafiet, goud, zilver en de nieuwe kleur Sierra Blue. Bestellen kan al vanaf vrijdag 17september, waarna ze vanaf vrijdag 24september leverbaar zijn.

    “iPhone13Pro en iPhone13 ProMax zijn de meest Pro uitvoeringen van de iPhone ooit, met de grootste innovaties in ons camerasysteem, de beste batterijduur in een iPhone ooit en de beste prestaties van alle smartphones, waarmee iPhone naar een hoger plan wordt getild en ongelooflijke ervaringen mogelijk worden die tot nu toe ondenkbaar waren”, aldus Greg Joswiak, Senior Vice President Worldwide Marketing bij Apple. “Het nieuwe pro-camerasysteem biedt nog meer professionele fotografiemogelijkheden, zoals betere zoom op de telelens, macro-fotografie, Fotografische stijlen, de Filmmodus en ProRes- en Dolby Vision-video. Het Super Retina XDR-display met ProMotion is ons beste display ooit. Het reageert slim op de content op het scherm en biedt geweldige grafische prestaties die perfect zijn voor elke manier van kijken.

    De meest geavanceerde camera’s ooit op een iPhone

    Het camerasysteem is voorzien van nieuwe sensoren en lenzen op alledrie de camera’s die naadloos met iOS15 werken en op de nieuwe beeldsignaalprocessor (ISP) in de A15Bionic-chip draaien, voor betere ruisonderdrukking en tonemapping. Daarmee hebben de iPhone13Pro-modellen het beste camerasysteem ooit op een iPhone. De compleet nieuwe groothoekcamera heeft een grotere sensor met 1,9-µm pixels, de grootste ooit op een iPhone. Dat zorgt voor minder ruis en een kortere sluitertijd, waarmee je ongeacht de hoeveelheid licht nog gedetailleerdere foto’s neemt. In combinatie met het grotere diafragma van ƒ/1.5 biedt de groothoekcamera op iPhone13Pro en iPhone13 ProMax een enorme verbetering in situaties met weinig licht: tot 2,2x in vergelijking met iPhone12Pro en bijna 1,5x in vergelijking met iPhone12 ProMax. Op beide modellen is OIS (optische beeldstabilisatie met sensorverschuiving) beschikbaar, uniek voor iPhone. OIS stabiliseert de sensor in plaats van de lens, met gelijkmatige foto’s en stabiele video’s als resultaat, ook als een gebruiker niet zo’n vaste hand heeft.

    De nieuwe ultragroothoekcamera heeft een veel groter diafragma van ƒ/1.8 en een nieuw autofocussysteem dat een 92% beter resultaat geeft bij weinig licht, zodat foto’s helderder en scherper worden. Dankzij het nieuwe lensontwerp, de autofocusfeature (voor het eerst in de ultragroothoekcamera op iPhone) en de geavanceerde software wordt ook iets mogelijk op iPhone dat voorheen ondenkbaar was: macro-fotografie. Dit houdt in dat gebruikers scherpe en verbluffend mooie foto’s kunnen maken waarop voorwerpen veel groter lijken dan ze in het echt zijn. Ze worden bij een brandpuntsafstand van minimaal 2cm opgeblazen. Deze macro-functionaliteit kan ook bij video worden toegepast, zelfs bij slowmotion en timelapse. iPhone13Pro en iPhone13 ProMax zijn ook nog voorzien van een nieuwe 77-mmtelelenscamera waarmee je alles van dichterbij kunt filmen en fotograferen. Dankzij de 3xoptische zoom (dus in totaal 6xoptische zoom met het hele camerasysteem) maak je nog klassiekere portretfoto’s.

    De gloednieuwe camerafeatures van iPhone13Pro en iPhone13ProMax worden mogelijk gemaakt door de snellere Neural Engine in de A15Bionic-chip, een nieuwe ISP en innovaties op het gebied van computationele fotografie. Met Fotografische stijlen kunnen gebruikers elke foto naar hun hand zetten en tegelijkertijd blijven profiteren van Apple’s meervoudige beeldbewerking. De vooraf ingestelde en aanpasbare voorkeuren kun je toepassen op zowel onderwerpen als scènes. En in tegenstelling tot eenvoudige filters zijn ze slim genoeg om op verschillende onderdelen van de foto de juiste aanpassingen te maken. Zo weet je zeker dat ieder element, waaronder huidstinten, goed tot zijn recht komt. Voor het eerst is de Nachtmodus beschikbaar op alle camera’s op iPhone13Pro en iPhone13 ProMax, dus ook op de telelenscamera. Slimme HDR4 zorgt voor verbeterde kleuren, contrasten en belichting per onderwerp, ook in groepsfoto’s of bij weinig licht. Daardoor komen beelden nog meer tot leven. iPhone13Pro en iPhone13 ProMax beschikken ook over populaire features als Deep Fusion, Apple ProRAW en Portretmodus met Portretbelichting.

    Een gigantische sprong vooruit voor video op een smartphone

    Na uitgebreid cinematografisch onderzoek en dankzij slim gebruik van ‘focus veranderen’ kan iPhone in de Filmmodus video-opnamen van mensen, huisdieren en voorwerpen maken met schitterend diepte-effect en automatische focuswisselingen. Zo kan iedereen opnamen maken van bioscoopkwaliteit, zelfs als je geen professionele filmmaker bent. Voor maximale creativiteit kan de focus zowel tijdens het filmen als daarna worden aangepast. Bovendien kunnen gebruikers in de Foto’s-app en iMovie voor iOS (en binnenkort ook in iMovie voor macOS en Final Cut Pro) de mate van bokeh-effect instellen.1 Daarmee is deze productlijn de enige waarbij je zelfs na het filmen het diepte-effect nog kunt regelen. Dankzij de A15Bionic-chip en geavanceerde algoritmen met machine learning kun je met de Filmmodus in Dolby Vision HDR filmen.

    iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max introduceren ook ProRes,2 een geavanceerde videocodec die veel wordt gebruikt als het uiteindelijke leveringsformaat voor commercials, speelfilms en uitzendingen, om een hogere kleurgetrouwheid en minder compressie te bieden.3 Deze veelzijdige nieuwe workflow voor professionals is mogelijk dankzij de nieuwe camerahardware, geavanceerde video-encoders en -decoders in de A15Bionic-chip en flashopslag. iPhone is de enige smartphone ter wereld waarop een complete workflow kan worden uitgevoerd: opnemen, monteren en delen in Dolby Vision of ProRes.

    A15Bionic-chip met 5-core GPU voor de beste prestaties in zijn soort

    De A15Bionic-chip in de iPhone13Pro-modellen is nog geavanceerder, met een indrukwekkende power en efficiency. Dankzij deze chip zijn nieuwe display-, camera- en videofeatures mogelijk die voorheen ongekend waren op iPhone. Met 5-nanometertechnologie heeft de A15 Bionic - de snelste chip in een smartphone - een nieuwe 5-core GPU in de Pro-reeks die de snelste grafische prestaties in elke smartphone biedt, tot 50 procent sneller dan de toonaangevende concurrentie, ideaal voor video apps, high-performance gaming en een hele reeks nieuwe camerafuncties. De nieuwe 6-core CPU met twee high-performance-cores en vier high-efficiency-cores is tot wel 50% sneller dan zijn concurrenten. Zware taken kan hij soepel en efficiënt verwerken. Een nieuwe 16-core Neural Engine die 15,8 biljoen bewerkingen per seconde kan uitvoeren, maakt nog snellere machine learning-berekeningen mogelijk voor app-ervaringen van derden, evenals functies zoals Live Text in Camera met iOS 15. En belangrijke verbeteringen aan de ISP van de volgende generatie zorgen voor verbeterde ruisonderdrukking en tonemapping.

    Super Retina XDR met ProMotion: een helderder display dat sneller reageert

    iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max introduceren het meest geavanceerde scherm ooit op de iPhone, Super Retina XDR met ProMotion, met ondersteuning voor een adaptieve verversingssnelheid van 10 Hz tot 120 Hz, voor snelle framesnelheden wanneer gebruikers dat nodig hebben en een langere levensduur van de batterij wanneer dat niet het geval is . Aangeboden in zowel 6,1-inch als 6,7-inch formaten, 4 maakt het intelligente nieuwe scherm gebruik van een efficiënter OLED-paneel, nieuwe display-engine van A15 Bionic, snellere GPU-prestaties, always-on touch-coprocessor en is aangepast ontworpen om te werken met iOS 15, waardoor gebaren, animaties en activiteiten zoals gameplay sneller en responsiever aanvoelen. Met een helderheid die in de buitenlucht tot wel 25% groter is (1000nits), is dit het helderste display ooit op een iPhone. De resolutie, de kleuren en het contrast zijn dan ook geweldig, of je nu door een eenvoudige webpagina scrolt of een HDR-video bekijkt.

    Van binnen en buiten opnieuw ontworpen, duurzaam design en een batterij die véél langer meegaat

    De nieuwe Pro-modellen hebben een mooi design met platte randen dat van hoogwaardige materialen is gemaakt. De band bijvoorbeeld is van roestvrij chirurgisch staal. De elegante afwerking is kras- en roestbestendig en de achterkant is van getextureerd matglas. Beide modellen zijn verkrijgbaar in vier verbluffende kleuren waaronder de nieuwe kleur Sierra Blue, waarbij verschillende lagen metallic keramiek op nanometer-niveau op het oppervlak zijn aangebracht, voor een schitterende afwerking die tegen een stootje kan. iPhone13Pro en iPhone13ProMax worden aan de voorkant beschermd door Ceramic Shield. Dit is exclusief voor iPhone en is sterker dan welk ander smartphoneglas ook. Daarmee is hij steviger en beter tegen een val bestand. Het TrueDepth-camerasysteem aan de voorkant neemt 20% minder ruimte in beslag en beide modellen hebben een groter beeldgebied op het display. Ook zijn ze nog altijd voorzien van allerlei innovatieve technologieën, waaronder FaceID, de veiligste vorm van gezichtsherkenning op een smartphone. Het camerasysteem aan de achterkant heeft een nieuw design met rondom elke lens van saffierkristal een elegante rand van roestvrij staal. Daarnaast zijn de Pro-modellen zo ontworpen dat het geen probleem is als je er in het dagelijks leven iets op morst, dankzij de toonaangevende waterbestendigheidsnorm IP68.5

    Aan de binnenkant zorgen A15 Bionic, energiezuinigere componenten, een grotere batterij en stroomoptimalisaties die mogelijk worden gemaakt door de nauwe integratie van hardware en software, voor een verbazingwekkende batterijduur van een hele dag6 voor beide Pro-modellen, met iPhone 13 Pro Max biedt de langste batterijduur ooit in een iPhone. iPhone13Pro houdt het per dag tot 1,5uur langer vol dan iPhone12Pro en iPhone13 ProMax houdt het per dag tot 2,5uur langer vol dan iPhone12 ProMax.

    5G-snelheid op nog meer plaatsen

    De wereld gaat snel over op 5G en iPhone biedt een geavanceerde 5G-ervaring, waardoor de manier waarop gebruikers verbinding maken, content delen en ervan genieten verandert. Het aangepaste hardware-ontwerp in de iPhone 13 Pro-reeks bevat meer 5G-banden, waardoor het op meer plaatsen op 5G kan werken voor meer dekking en prestaties.7 Tegen het einde van 2021 zal de ondersteuning voor 5G op iPhone wereldwijd verdubbelen, met meer dan 200 providers wereldwijd in 60 landen en regio's. Daarmee kunnen gebruikers profiteren van onder meer video’s van hogere kwaliteit op hun favoriete platforms, interactievere gameplay in multiplayergames en snellere up- en downloadsnelheden. Met SharePlay8 op 5G in iOS15 kun je content delen als nooit tevoren: kijk samen met je vrienden precies tegelijk dezelfde HDR-films en -tv-programma’s, gewoon in FaceTime. En dankzij de slimme databesparingsmodus gaat iPhone automatisch over op LTE als je geen 5G-snelheid nodig hebt. Daarmee gaat de batterij langer mee.

    Geleverd met iOS15

    iOS 15 verbetert de iPhone-ervaring met nieuwe manieren om verbonden te blijven en krachtige functies die gebruikers helpen focussen, ontdekken en doen meer met intelligentie op het apparaat. FaceTime-gesprekken komen natuurlijker over dankzij ruimtelijke audio en de nieuwe Portretmodus, nieuwe functies in Focus voorkomen dat je afgeleid raakt, de meldingen hebben een ander jasje gekregen en Livetekst maakt gebruik van on-device machine learning om tekst op foto’s te herkennen en stelt vervolgens acties voor. Je ontdekt de wereld op een prachtig nieuwe manier in Apple Kaarten, waarin je in 3D door de stad kunt rijden. En dankzij de AR-weergave weet je ook te voet precies welke kant je op moet. De Weer-app heeft nu schermvullende kaarten en een verbeterde grafische weergave, in Wallet kun je je huissleutels kwijt, en dankzij nieuwe privacyregelaars in Siri, Mail en andere features blijven je gegevens gewoon van jou.9

    iPhone en hetmilieu

    iPhone13Pro en iPhone13 ProMax zijn zo ontworpen dat ze een minimale impact op het milieu hebben. Zo gebruiken we in magneten als voor MagSafe alleen gerecyclede zeldzame aardmetalen en bij het solderen van het moederbord wordt 100% gerecycled tin gebruikt, net als voor het eerst ook bij het solderen van de batterijmanagementunit. Daarnaast is het goud op de beplating van het moederbord en de bedrading van de camera’s aan de voor- en achterkant bij beide modellen 100% gerecycled. Dankzij een vernieuwde verpakking is het plastic omhulsel niet meer nodig, waarmee we 600ton aan plastic besparen en we dichter bij ons doel komen om in 2025 helemaal geen plastic meer in onze verpakkingen te gebruiken.

    De bedrijfsvoering van Apple zelf is al CO₂‑neutraal. Het plan is nu om de uitstoot in 2030 over de gehele linie op nul te laten uitkomen, dus vanaf de productie door onze toeleveranciers tot aan het moment dat onze producten aan het einde van hun levenscyclus komen. Dit betekent dat elk verkocht Apple-apparaat, van de fabricage van componenten, de assemblage, het transport, het gebruik door de klant, het opladen tot en met de recycling en het terugwinnen van materiaal, 100 procent CO2-neutraal zal zijn.

    Prijzen en verkrijgbaarheid

    • iPhone13Pro en iPhone13 ProMax zijn verkrijgbaar in de kleuren grafiet, goud, zilver en Sierra Blue met een capaciteit van 128GB, 256GB, 512GB en de nieuwe optie van 1TB.
    • In Australië, Canada, China, Duitsland, India, Japan, het VK, de VS en ruim 30andere landen en regio’s kun je iPhone13Pro en iPhone13 ProMax vanaf vrijdag 17september 5:00uur PDT (14:00uur Nederlandse tijd) alvast bestellen. Vanaf vrijdag 24september zijn ze leverbaar.
    • Klanten kunnen een iPhone 13 Pro krijgen voor € 1159 vóór inruiltegoed, en iPhone 13 Pro Max voor € 1259 vóór inruiltegoed via apple.com/store/nl, in de Apple Store-app en op Apple Store-locaties.10
    • iPhone13Pro en iPhone13ProMax zijn ook verkrijgbaar bij erkende Apple resellers en bepaalde providers.
    • Klanten in de VS kunnen zich tot 21.00 uur PDT voorbereiden op pre-orders voor iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max op donderdag 16 september door apple.com/store/nleen bezoek te brengen of de Apple Store-app te gebruiken.
    • iOS15 is vanaf maandag 20september beschikbaar als gratis software-update.
    • De nieuwe leren kaarthouder met MagSafe voor iPhone biedt ondersteuning voor ‘Zoek mijn’, waarmee gebruikers een melding krijgen met de laatst bekende locatie als de kaarthouder van iPhone losraakt. De leren kaarthouder met Magsafe voor iPhone sluit aan op de nieuwe MagSafe-hoesjes in leer en silicone en een doorzichtig MagSafe-hoesje, die vanaf vandaag te bestellen zijn.
    • Klanten kunnen besparen op iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max door ze rechtstreeks in de Apple Store online of in een Apple Store in te ruilen. Onderworpen aan bepaalde voorwaarden. Voor de voorwaarden en meer details zieapple.com/shop/buy-iphone/carrier-offers.
    • Apple biedt zijn klanten online en in de Stores verschillende services die uniek zijn voor Apple. Met persoonlijke ondersteuning en advies van Apple-specialisten, handige bezorg- en ophaalopties, gratis gravure en speciale manieren om te besparen met aanbiedingen van vervoerders en geweldige inruilwaarden, zorgt Apple ervoor dat Apple-producten het beste kunnen worden gekocht bij Apple Store-locaties enapple.com/store/nl.

    Over Apple

    Met de introductie van de Macintosh in 1984 ontketende Apple een ware revolutie op het gebied van persoonlijke technologie. Tegenwoordig loopt Apple wereldwijd voorop met zijn innovatieve iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV. De vijf softwareplatforms van Apple, iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS, zorgen voor een naadloze ervaring op alle Apple devices en geven toegang tot baanbrekende diensten als de App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud. De ruim 100.000 medewerkers van Apple doen er alles aan om de beste producten ter wereld te maken en de wereld beter achter te laten dan hij was.

    1. De optie om na het filmen het scherptediepte-effect aan te passen komt later beschikbaar in updates van iMovie voor macOS en Final CutPro (macOSMonterey vereist). Final CutPro is apart verkrijgbaar.
    2. ProRes komt beschikbaar in een latere update van iOS15 voor iPhone13Pro en iPhone13 ProMax.
    3. iPhone13Pro en iPhone13 ProMax ondersteunen het opnemen van ProRes-video’s in de Camera-app in 1080p met 30bps op het 128-GB model en in 4K met 30bps op de 256-GB, 512-GB en 1-TB modellen.
    4. Het scherm heeft afgeronde hoeken die een prachtig gebogen ontwerp volgen, en deze hoeken vallen binnen een standaard rechthoek. Als rechthoek meet het scherm 15,40cm (iPhone13Pro) of 16,96cm (iPhone13ProMax) diagonaal. Het daadwerkelijke display is kleiner.
    5. iPhone13Pro en iPhone13ProMax zijn spat‑, water‑ en stofbestendig en voldoen aan bestendigheidsnorm IP68 volgens IEC‑standaard 60529 (tot 30minuten en 6meter diep, getest onder gecontroleerde omstandigheden). Spat‑, water‑ en stofbestendigheid kunnen na verloop van tijd afnemen als gevolg van normale slijtage. Probeer een natte iPhone niet op te laden. Raadpleeg de handleiding voor instructies met betrekking tot reinigen en drogen. Vloeistofschade valt niet onder de garantie.
    6. De levensduur van de batterij is afhankelijk van het gebruik en vele andere factoren; werkelijke resultaten zullen variëren.
    7. Data-abonnement vereist. 5G, GigabitLTE, VoLTE en bellen via wifi zijn in een beperkt aantal landen en bij een beperkt aantal providers beschikbaar. Snelheden zijn gebaseerd op theoretische doorvoer en zijn afhankelijk van omstandigheden ter plaatse en provider. Neem voor meer informatie over 5G- en 4G-ondersteuning contact op met je provider of kijk op apple.com/iphone/cellular.
    8. SharePlay komt beschikbaar in een latere iOS15-update.
    9. Sommige features zijn mogelijk niet in alle landen of regio’s beschikbaar. Bekijk hier de volledige lijst.

    Contactpersonen voor de pers

    Apple Media Helpline

    media.nl@apple.com

    020 535 2728

    Kopieer tekst

  • Afbeeldingen in dit artikel

    Download alle afbeeldingen

  1. De optie om na het filmen het scherptediepte-effect aan te passen komt later beschikbaar in updates van iMovie voor macOS en Final CutPro (macOSMonterey vereist). Final CutPro is apart verkrijgbaar.
  2. ProRes komt beschikbaar in een latere update van iOS15 voor iPhone13Pro en iPhone13 ProMax.
  3. iPhone13Pro en iPhone13 ProMax ondersteunen het opnemen van ProRes-video’s in de Camera-app in 1080p met 30bps op het 128-GB model en in 4K met 30bps op de 256-GB, 512-GB en 1-TB modellen.
  4. Het scherm heeft afgeronde hoeken die een prachtig gebogen ontwerp volgen, en deze hoeken vallen binnen een standaard rechthoek. Als rechthoek meet het scherm 15,40cm (iPhone13Pro) of 16,96cm (iPhone13ProMax) diagonaal. Het daadwerkelijke display is kleiner.
  5. iPhone13Pro en iPhone13ProMax zijn spat‑, water‑ en stofbestendig en voldoen aan bestendigheidsnorm IP68 volgens IEC‑standaard 60529 (tot 30minuten en 6meter diep, getest onder gecontroleerde omstandigheden). Spat‑, water‑ en stofbestendigheid kunnen na verloop van tijd afnemen als gevolg van normale slijtage. Probeer een natte iPhone niet op te laden. Raadpleeg de handleiding voor instructies met betrekking tot reinigen en drogen. Vloeistofschade valt niet onder de garantie.
  6. De levensduur van de batterij is afhankelijk van het gebruik en vele andere factoren; werkelijke resultaten zullen variëren.
  7. Data-abonnement vereist. 5G, GigabitLTE, VoLTE en bellen via wifi zijn in een beperkt aantal landen en bij een beperkt aantal providers beschikbaar. Snelheden zijn gebaseerd op theoretische doorvoer en zijn afhankelijk van omstandigheden ter plaatse en provider. Neem voor meer informatie over 5G- en 4G-ondersteuning contact op met je provider of kijk op apple.com/iphone/cellular.
  8. SharePlay komt beschikbaar in een latere iOS15-update.
  9. Sommige features zijn mogelijk niet in alle landen of regio’s beschikbaar. Bekijk hier de volledige lijst.

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728

Apple onthult iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max – meer Pro dan ooit (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 6517

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.